Wat is een microvezel?

Een microvezel wordt zo genoemd wanneer deze minder weegt dan 1 gram per 10 kilometer lengte. Dit komt voor de meeste microvezels overeen met een diameter kleiner dan 0,012 mm., 1/100 van een mensenhaar.

Een microvezel is altijd opgebouwd uit twee polymeren, samengebracht in de draad. De polymeren die worden toegepast, zijn polyester en polyamide (nylon). Van deze vezels worden de doeken gemaakt. Dit kan weer op verschillende manieren gebeuren; zo zijn er gebreide microvezeldoeken (Wonder-, Ramen-, Stof- en Brillendoek), geweven microvezeldoeken (Dweil, Grofvuildoek, Vaatdoek en Vloerwisserovertrek) en een non-woven microvezeldoek (Allesdoek).

Het vezelmateriaal van de gebreide- en geweven microvezeldoeken wordt na fabricage gesplitst, de non-woven microvezeldoek daarentegen worden tijdens fabricage gesplitst. De twee polymeren (polyester en polyamide) worden daarbij van elkaar gescheiden, waardoor de vezel uiteen valt.

Bij goed gesplitste vezels, zoals die van Betsy’s microvezeldoeken, zijn de driehoekige segmenten geheel uit de kern verwijderd. De overgebleven segmenten zijn de eigenlijke microvezels en zorgen voor het grote reinigende vermogen.

Werking van Betsy's microvezels?

Betsy’s microvezels kunnen door hun fijnere structuur beter in de poriën van het te reinigen oppervlak doordringen. De microvezels hebben scherpere hoeken, zodat ze sterker tegen het te reinigen oppervlak gedrukt kunnen worden, en daardoor beter in het vuil indringen. Één van de polymeren van de microvezel is olie-minnend; vet en olie hechten daardoor rechtstreeks aan de vezels en hoeven niet eerst met reinigingsmiddel te worden behandeld. Dit is ook de reden dat microvezeldoeken minder goed uit te spoelen zijn en daarom na verzadiging met vuil, gewassen moeten worden. Door de kleine poriën van een microvezel blijven, bij het reinigen met een klamvochtige doek, druppeltjes op het te reinigen oppervlak achter, die snel verdampen. Hierdoor blijft een schoner oppervlak achter en wordt streepvorming voorkomen. Een ideale klamvochtigheid is er, als de doek zijn eigen gewicht aan vocht heeft opgenomen. De capillaire (zuigende) werking van de microvezels zorgt ervoor dat stof en vuil aangetrokken en vastgehouden worden.

Voordelen van Betsy's microvezeldoeken?
  • Werkt sneller dan conventionele producten.
  • Bezuinigt op schoonmaakmiddelen.
  • Is milieuvriendelijk.
  • Is duurzaam.
  • Maakt een hygiënisch schoon en streeploos oppervlak.
  • Is ergonomisch. De reinigende werking blijft zelfs bij een zeer lage werkdruk behouden.